auriculotherapie/ ooracupunctuur

 

 

 

Auriculotherapie/ ooracupunctuur

 

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Ziekte is een conflict in het lichaam. Genezing van een ziekte is een conflictoplossend proces. Centraal in dat proces staat het centrale zenuwstelsel.

Het is ruim een halve eeuw geleden ontdekt, en ontwikkeld, door Paul Nogier, een Franse huisarts, en niet zoals veel mensen denken in China. Op zijn spreekuur was het hem opgevallen dat sommige patiënten een littekentje in hun oorschelp hadden. Toen hij hier naar vroeg, vertelde men dat daar hun ischias door was genezen. Iemand in de buurt maakte een spijker roodgloeiend en prikte ermee op een pijnlijke plek op het oor. De pijn verdween als sneeuw voor de zon. Dokter Nogier nam de proef op de som. Eerst gebruikte hij ook een gloeiende spijker, die hij in een houten handvaatje klemde. Daarna probeerde hij het met gewone naainaalden en toen met de wat beter te hanteren acupunctuur naalden. Verhitten was niet nodig prikken met koude naalden bleek het net zo effectief te zijn.

Helemaal nieuw was het niet, maar Dr. Nogier was wel de eerste die er dieper over na ging denken. Dr. Nogier was intussen achter het bestaan van acupunctuur gekomen en zocht het in die richting. Alleen was zijn vraag: zitten er nog meer punten op het oor en hoe vind ik die dan? Als iemand ischias had duwde hij met de punt van een zacht potlood op de bekende plek, als dit punt pijnlijk was werd het ischias punt gedocumenteerd. Een potlood als medisch instrument vond hij, net als indertijd de spijker, primitief. Hij ontwikkelde een tastertje. Een metalen stiftje met een veertje, opgesloten in een houdertje. Had een patiënt ergens last van dan tastte hij de hele oorschelp af totdat de patiënt reageerde op de pijnlijke plek. Op deze manier documenteerde Dr. Nogier alle reflexpunten op de oren.

 

Oorreflexpunten:

Als je het oor goed bekijkt lijkt het op een foetus. Het oorlelletje is het hoofdje, de rand in het oor de wervelkolom, de kronkelige lijnen binnen in het oor het opgekrulde lijfje. Stukje bij beetje werd zo de hele landkaart van het oor ontworpen. Ook de organen zoals de longen, nieren en weefsel zoals bloedvaten, zenuwen en dergelijke zijn in het oor te vinden.

Tegenwoordig worden de punten in het oor opgezocht met een zogenaamde puntenzoeker die de weerstand in het oor kan meten Tijdens de auriculo therapie behandeling worden er acupunctuur naaldjes, de zogenaamde verblijfsnaaldjes, in de oren geprikt. Een ander hulpmiddel zijn de oorzaadjes of magneetbolletjes.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Een kleine greep uit behandelbare klachten:

 

 

lekker in je vel Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine);

lekker in je vel Burn-out en andere stress gerelateerde klachten;

lekker in je vel Overgangsklachten;

lekker in je vel Vermoeidheidklachten;

lekker in je vel Nek- en schouderklachten;

lekker in je vel Tenniselleboog, golferselleboog;

lekker in je vel Rugklachten;

lekker in je vel Heupklachten;

 

 

 lekker in je vel Knieklachten;

lekker in je vel Sportblessures;

lekker in je vel Eczeem;

lekker in je vel Allergie, hooikoorts;

lekker in je vel Maag- en darmklachten;

lekker in je vel Ondersteuning bij afvallen;

lekker in je vel Ondersteuning bij stoppen met roken;

lekker in je vel Etc.

 

het geheim van een gezond lichaam

Janne-Marij Wolterink

Haarstraat 77
7462 AL Rijssen

info@b-lijfinbalans.nl
06 – 37 56 65 26

Ik ben aangesloten bij de volgende
beroepsverenigingen:

 

KvK: 59384212
Noag reg.nr: 7463-Aa-13029 Laag 4
AGB code: 90-057795

 

Geverifieerd door MonsterInsights