Alle klachten
Alle klachten waar ik bij kan helpen
Kortom, heb je klachten (of het nu mentale of fysieke klachten zijn) neem dan contact met mij op.
Burn-out/ bijnieruitputting | Parasieten, | Schildklierproblemen |
Darmklachten: Crohn/ Colitis ulcerosa / spastische darm / buikpijn | Allergieën/ hooikoorts | Menstruatieproblemen / zwangerschapswens |
Candida/ schimmels | Intoleranties (voeding) | Kankerpreventie |
Lever-, maag- en nierklachten | Hart- en vaatziekten | Hormoonklachten / overgang / PMS / PCOS |
Gastritis | Galblaasproblemen | Vermoeidheidsklachten |
Hoge en lage bloeddruk | Slaapproblemen | Lyme |
Huidproblemen: acne, rosacea, eczeem, psoriasis | Vergiftigingen / medicijn belastingen | Gewrichtsklachten/ reuma |
Auto-immuunziekten | Stress | Weerstand problemen |
Ontstekingen | Depressies | Hoofdpijn/migraine |
Klachtenlijst en behandeling:
Auto-imuunziekten
Auto-imuunziekten:
Een auto-immuunziekte is iets wat je nu de dag steeds meer ziet.
Bij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan. Het lichaam maakt dan anti-stoffen aan tegen lichaamseigen weefsel, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.
Een reden waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd kan zijn:
- Vaccinatie
- een ongeluk
- een verbranding
- een virus of bijvoorbeeld een parasiet
- intoleranties
- leaky gut. Bij een leaky gut (lekkende darm) komen er stoffen buiten de darm die er niet horen en het immuunsysteem activeren.
Bekende auto-immuunziektes zijn:
- Addison
- Bechterew
- Coaliakie
- Colitis Ulcerosa
- Crohn
- diabetes type 1
- Graves
- Hashimoto
- reumatoïde artritis
- sarcoïdose
- Alopecia Areata.
Behandeling van een auto-immuunziekte:
Bij een behandeling wordt er gekeken waar de desbetreffende auto-immuunziekte vandaan komt. Zoals je kunt lezen kan het verschillende redenen hebben. We kunnen bij een vaccinatie die de auto-immuunziekte heeft getriggerd ontstoren en bijvoorbeeld bij een leaky gut, kunnen we de darmen verbeteren/herstellen door middel van leefstijl verandering (denk hierbij aan voeding/ roken) en door middel van het inzetten van supplementen.
Voor informatie over een leaky gut, zie mijn blog.
Burn-out/ bijnieruitputting
Burn-out/bijnieruitputting:
De bijnieren zorgen onder andere voor verhoging of verlaging van onze bloeddruk door aanmaak van het hormoon aldosteron, aanmaak van geslachtshormonen en de aanmaak van het hormoon cortisol.
Cortisol laat onze bloedsuikerspiegel stijgen en is ontstekingsremmend. Het wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Door stress in welke vorm dan ook (mentaal als lichamelijk) verhoogd de cortisol. Bij langdurige verhoging van cortisol kan dit resulteren in een bijnieruitputting/burn-out.
Klachten die hierbij horen zijn:
- Algehele zwakte/ extreme vermoeidheid
- Bloeddruk laag
- Bloedsuiker laag (duizelig)
- Geheugenproblemen
- Niet stressbestendig
- Gevoelig voor scherp licht, sterke geuren en harde geluiden
- Depressiviteit
- Drang naar zoetigheid en zout
- Traag werkende schildklier
- Moeite met wakker worden en/of in slaap komen
Oorzaken:
- Stress door psychische problemen
- Stress door ongelukken, operatie, ziektes en trauma`s
- Stress door teveel training
- Stress veroorzaakt door voeding
- Stress gerelateerd aan werk en dagelijks leven
- Te weinig ontspanning en slaap
Behandeling:
Bij de behandeling gaan we de oorzaken van stress in kaart brengen en aanpakken. Dit onderzoeken we middels anamnese en bioresonantie (en in sommige gevallen via bloed/speekseltest). De lichamelijke behandeling wordt behandeld door middel van supplementen, fytotherapie, bach bloesem, celzouten, ultra moleculaire frequentie therapie en gezonde en passende voeding. Bij de mentale behandeling gaan we kijken waar je meer rust kunt creëren. Denk dan aan aanpassingen in je leefstijl, en ontspanningsoefeningen/ontspanningsactiviteiten toepassen
Allergieën/ hooikoorts
Allergieën/ hooikoorts:
1 op de 6 Nederlanders heeft last van hooikoorts.
Iemand met hooikoorts is allergisch voor stuifmeel (pollen) afkomstig van bloeiende grassen, struiken en bomen. Door het inademen van deze pollen raakt je afweersysteem van slag.
Hierdoor komt histamine vrij, waardoor je gaat hoesten, proesten en tranen. De pollen zorgen voor geirriteerde slijmvliezen in de neus en ogen. De klachten die hierdoor ontstaan lijken op die van een verkoudheid.
Met een allergie word je geboren en bij een plotseling ontstaan van de allergie is er vaak sprake van een andere oorzaak dan alleen een verhoogde afweerreactie. Vaak zijn het micro-organismen (schimmels of een bacterie) op het slijmvlies, welke de klachten kunnen veroorzaken. De reactie van dit micro-organisme op de pollen of stuifmeel/stof veroorzaakt vaak de allergische reactie. We sporen de veroorzaker op zodat de juiste behandeling tot stand kan komen.
Depressies
Depressie:
Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.
Je hebt verschillende soorten depressies met verschillende oorzaken. Bijv. seizoensgebonden depressies, bipolaire stoornis, postnatale depressie enz. Zo heb je erfelijke factoren die depressies kunnen veroorzaken, psychische en sociale factoren, maar ook een lichamelijke aandoening kan een depressie veroorzaken. Daarnaast is uit laatste onderzoeken naar voren gekomen dat een depressie gepaard gaat met stress.
Belangrijk bij een depressie is dus om te kijken waar de oorzaak van de depressie vandaan komt en vanuit dat punt te kijken hoe je dit kunt behandelen. In ernstige gevallen zou je dit eerst met medicijnen moeten behandelen. In veel gevallen is er een verstoring tussen de neurotransmitters en de hersenen en een verstoring met de hormonen. Dit zou je goed kunnen ondersteunen met passende supplementen. Maar de beste behandeling voor een depressie zit in een goede therapie waarbij je ‘echt’ contact maakt met je allerdiepste Zelf. Hier ligt in mijn ogen je oplossing!!
Darmklachten: Crohn/ colitis ulcerosa / spastische darm / buikpijn
Darmklachten: Crohn, colitis ulcerosa, spastische darm, buikpijn
Je darmen bestaan uit een dunne darm en een dikke darm. De functie van de darm is het verteren en opnemen van voedingsstoffen.
De darmen geven een weerspiegeling van de gezondheid. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk . Verkeerde eetgewoonten, antibioticabehandelingen, infecties, erfelijke aanleg etc. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren. Het begin van een stofwisselingsblokkade, een allergie, een gebrek aan vitamines, mineralen en sporenelementen is daarom vaak te vinden in de darmen.
Crohn en colitus ulcerosa:
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn ontstekingsziekten die zweren veroorzaken op het slijmvlies van de darmwand. De aandoeningen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn geven hetzelfde ziektebeeld. Het verschil zit hem in dat colitis ulcerosa alleen voorkomt in de dikke darm, terwijl de ziekte van Crohn daarnaast ook de dunne darm kan aantasten. Ook zijn bij colitis ulcerosa de ontstekingen wat oppervlakkiger van aard. Bij de ziekte van Crohn kan het zo zijn dat iemand last krijgt van zogenaamde fistels. Fistels zijn wonden in de darmwand die zelfs door het slijmvlies heengaan.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Algemene klachten van Crohn en colitus ulcerosa zijn:
- Krampen
- Buikpijn
- Slijmerige of bloederige diarree
- Een slechte eetlust
- Vermoeidheid
- Verstopping
- Bloedarmoede
- Gewichtsverlies
Spastische darm/ buikpijn:
Een spastische darm wordt ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom genoemd. Het is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.
Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Bij teveel bewegingen krijg je spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. PDS wordt daarom ook wel prikkelbare of overgevoelige darm genoemd.
Bij darmklachten worden regulier eerst onderzoeken gedaan om alles uit te sluiten. Als er tijdens de onderzoeken niets uit komt, dan wordt er gesproken over een spastische darm.
De precieze oorzaken van een spastische darm zijn regulier onbekend, mijn ervaring is dat het vaak wel een oorzaak heeft en dat heeft veelal te maken met bijvoorbeeld je voedingspatroon, darmflora/darmslijmvlies, de vertering.
Door middel van een goede anamnese en meting, kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak van je problemen en dit verhelpen of verbeteren.
Candida/ schimmels
Candida/ schimmels:
Candida is een gistachtige schimmel. En zo op het oog niks mis mee. Het leeft bij vrijwel iedereen op de huid en in de mond, darmen en vagina. Bij een gezonde bewoner, met een goede balans in gezonde darmbacteriën is er niets aan de hand.
Een candida kan zich muteren in een ziekmakende candida.
De schimmels krijgen dan een overwicht op de bacteriën en verstoren de balans in het spijsverteringsstelsel of vagina. Er ontstaan dan schimmeldraden die zich hechten aan de slijmvlieslaag in de darmwand en kunnen deze zelfs ‘doorboren’, en zo komt de candida in de bloedbaan terecht. De candida wordt nu door de bloedbaan meegenomen het lichaam in met alle gevolgen van dien. Krijgen de schimmels zoals net beschreven het overwicht dan is er sprake van candidiasis.
Spijsverteringsorganen (hier begint het mee): Vaak dagelijks een opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid, na een grote maaltijd snel moe/misselijk, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem, droge mond, witte blaasjes in de mond..
Geslachtsorganen: Steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies.
Energieniveau: Afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen, hoofdpijn en/of migraine, ’s morgens moe wakker worden.
Spieren en gewrichten: Pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.
Hormonaal systeem: Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel), vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, menstruatiestoornissen, verslechtering korte termijn geheugen, concentratieproblemen, gedeprimeerde gevoelens of juist toegenomen irritatie, verminderd libido
Immuunsysteem (gevorderde fase): Een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid, overgevoelig voor sterke geuren.
Candida kan heel hardnekkig zijn en moet niet onderschat worden, maar is zeker te behandelen. Je voeding aanpassen is de eerste stap. Daarnaast moet er gekeken worden wat er qua suppletie kan worden ingezet om de schimmel eruit te krijgen, darmflora te ondersteunen, en je immuunsysteem te versterken.
Gastritis
Gastritis:
Wanneer je kampt met een maagslijmvliesontsteking, ook wel gastritis genoemd, dan is het slijmvlies aan de binnenzijde van je maag ontstoken. Dit kan zowel tijdelijk als langdurig (chronisch) zijn. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen een acute maagslijmontsteking (van tijdelijke duur) en een chronische maagslijmvliesontsteking (lange duur). De chronische variant kan er op de lange termijn voor zorgen dat het maagslijmvlies blijvend dunner wordt, met een vitamine B12- tekort als gevolg.
De symptomen van een acute en chronische maagontsteking zijn vrijwel gelijk. Je merkt het onder andere op door:
- Misselijkheid
- Pijn in de maagstreek
- Een opgeblazen gevoel
- Soms overgeven(met bloed erbij).
Bij een chronische maagslijmvliesirritatie, kun je daarnaast ook nog last hebben van:
- Brandend maagzuur
- Geen eetlust
Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een gastritis kunnen veroorzaken:
- Een infectie met een bacterie of een virus
- Overmatig blootstelling aan prikkelende stoffen
- Terugstromend gal dat van de dunne darm richting de maag gaat. (reflux)
- Auto-immuunziekte
- Plotselinge letsel of ernstige ziekte
- Ziekte van Crohn
(Stress kunnen de klachten verergeren)
Galblaasproblemen
Galblaas problemen:
De galblaas is een klein, peervormig orgaan dat zich aan de rechterkant van de buik, onder de lever bevindt. De belangrijkste functie van de galblaas is het opslaan van gal.
Gal wordt in de lever gevormd uit cholesterol en komt tijdens het eten vrij in het lichaam.
De galblaas heeft een belangrijke functie in de vetvertering. Indien vet niet goed wordt verteerd, kan er veel vet in de ontlasting worden uitgescheiden. Dit kan duiden op een probleem met de galblaas. Soms raakt de galblaas ontstoken en in sommige gevallen kunnen dan galstenen ontstaan. Galstenen kunnen veel pijn veroorzaken en de zogenaamde ‘galgangen’ blokkeren.
Klachten bij tekort aan gal:
- Pijn die rechts onder de ribbenboog gevoeld wordt
- Klachten die toenemen bij het eten van vet voedsel
- Braken
- Licht gekleurde, vettige ontlasting
Twee belangrijke oorzaken bij galblaas problemen zijn:
- Galwegobstructie: een blokkering van de galwegen
- Ontsteking of een infectie van de galblaas
Hart- en vaatziekten
Hart en vaatziekten:
Je hebt verschillende soorten hart en vaatziekten.
- Atherosclerose
- Hartinfarct
- Beroerte CVA
- Trombose
- Etalagebenen
- Spataderen
De behandeling van deze hart en vaatziekten zijn met name gebaseerd op verbetering van je leefstijl hierbij moet je denken aan beweging, voeding en leefstijl, schoonmaken van je hart en vaatstelsel van plaque en rommel, verbeteren van de kwaliteit van de vaatwanden.
Hoge en lage bloeddruk
Hoge en lage bloeddruk:
Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten. Dit noem je de bloeddruk. Je hebt een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed de vaten in pompt. De onderdruk is het moment dat het hart zich ontspant en zich weer vult met bloed. Het is niet goed als de druk voortdurend te hoog is. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Er is sprake van een hoge bloeddruk als:
- de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of
- de onderdruk 90 mmHg of hoger is
Een hoge bloeddruk is eigenlijk geen ziekte maar wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zo komt aderverkalking vooral voor op plekken waar de bloeddruk te hoog is. Door de verhoogde bloeddoorstroming door de vaten kunnen er namelijk op den duur kleine beschadigingen en ontstekingen ontstaan in de vaatwand. Om deze schade te repareren, verzamelen stoffen als cholesterol, witte bloedcellen, kalk en andere stoffen zich in de vaatwand. Deze stoffen vormen samen de zogeheten ‘plaques’ die een kenmerk zijn van aderverkalking.
Oorzaken van een hoge bloeddruk:
Meestal is de oorzaak van een hoge bloeddruk niet bekend. Wel is er een aantal risicofactoren bekend. Zo is de kans op een hoge bloeddruk hoger door:
- roken
- te zout eten
- veel alcohol drinken
- veel drop eten
- bepaalde medicijngebruik, zoals pijnstillers of corticosteroïden
- anticonceptiepilgebruik
- diabetes
- overgewicht
- langdurige stress
- erfelijke aanleg. In sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voor
- Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk. Na de zwangerschap herstelt de bloeddruk zich vaak weer. Maar er is wel een verhoogde kans dat de hoge bloeddruk op latere leeftijd terugkeert.
Klachten bij een hoge bloeddruk:
Een hoge bloeddruk op zichzelf geeft geen duidelijke klachten. Soms zijn er wel ‘vage’ aanwijzingen, zoals:
- hoofdpijn
- moeheid
- en een opgejaagd gevoel
Er is sprake van een lage bloeddruk als?
- Bij mannen de bovendruk onder de 110 mmHg uitkomt en de onderdruk onder de 70 mmHg.
- Bij vrouwen de bovendruk onder de 100 mmHg uitkomt en de onderdruk onder de 60 mmHg.
Oorzaken lage bloeddruk:
Mogelijk is er geen aanwijsbare oorzaak voor de te lage bloeddruk. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat er een achterliggende ziekte of een ander probleem aanwezig is. Een lage bloeddruk kan ook ‘in de familie’ zitten. Mogelijke oorzaken van lage bloeddruk, zijn:
- vochtverlies (als je ziek bent bijvoorbeeld, door overgeven en diarree, of door brandwonden);
- bloedverlies (door hevige menstruatie of een bloeding elders in het lichaam);
- zwangerschap (een lage bloeddruk komt regelmatig voor bij zwangere vrouwen);
- een hartritmestoornis;
- medicijngebruik (plaspillen bijvoorbeeld; deze worden ook vaak juist gebruikt om de bloeddruk te verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk).
Symptomen van een lage bloeddruk zijn:
- duizeligheid
- licht gevoel in het hoofd
- flauwvallen
- vermoeidheid
- misselijkheid
- wazig zien
- sterretjes zien.
Gewrichtsklachten/ reuma
Gewrichtsklachten/ reuma:
Reuma is een pijnlijke aandoening die wel 100 verschillende vormen kent. Vooral de spieren, gewrichten en het bindweefsel moeten het bij reuma ontgelden.
De symptomen kunnen bestaan uit:
- pijn
- stijfheid
- zwelling en in het ernstige geval zelfs vergroeiing van de gewrichten
De precieze oorzaak van reuma niet bekend. Maar bepaalde vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew, vallen onder de auto-immuunziekten.
Bij een auto-immuunziekte is het immuunsysteem ontregeld en worden eigen lichaamscellen aangevallen.
Verantwoorde voeding en voedingssupplementen op maat is de basis om stille ontstekingen te verlagen. Gewrichtsklachten zijn niet uitsluitend een ‘lokaal’ probleem, de conditie van het gehele lichaam telt. En daarvoor zijn gezonde voeding en voedingssupplementen de basis.
Hormoonklachten / overgang / PMS / PCOS
Hormoonklachten/ overgang/ PMS/ PCOS:
Hormoonklachten:
Hormonale klachten kunnen voor jezelf heel goed te herkennen zijn. Opvliegers rondom de menopauze of buikkrampen als je menstruatie moet komen, zijn typische klachten die horen bij deze indicaties. Maar veel van de klachten die veroorzaakt worden door onze hormonen zijn helemaal niet zo typisch. Het zijn juist echte ‘vage klachten’, die je ook zonder hormonale problemen zou kunnen hebben. Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze ‘vage klachten’ kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie. Dus hoe weet je nu of jouw klachten door je hormonen of ergens anders door veroorzaakt worden? En hoe los je ze op?
Overgang:
De menstruatie cyclus begint met de eerste menstruatie en eindigt met de menopauze, de laatste menstruatie. De productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron schommelt tijdens de maandelijkse cyclus.
Bij de overgang daalt het niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De eierstokken verliezen geleidelijk hun functie en uiteindelijk houdt de aanmaak helemaal op. Door deze hormoonveranderingen kunnen verschillende klachten ontstaan zoals:
- opvliegers
- droge ogen
- hartkloppingen
- nachtelijk zweten
- stemmingswisselingen
- concentratieverlies
- droge vagina
- cholesterol verhoogd
- blaasontsteking
- haargroei
- osteoporose
- pijnlijke borsten
- urineverlies
- droge huid
- gewichtstoename
PMS:
PMS is een afkorting van premenstrueel syndroom. Dit staat voor klachten die optreden vlak voor de menstruatie, oftewel de psychische en lichamelijke ongemakken die optreden tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten als de menstruatie doorzet maar bij sommige vrouwen houden deze nog een paar dagen aan.
De oorzaak van PMS is een teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron/testosteron.
Wat kun je zelf doen bij PMS:
- alcoholgebruik beperken
- inname van plastic vermijden. Hier zitten xeno-oestrogenen in.
- Zorg dat de lever goed kan functioneren. Dus niet te vet eten, matig koolhydraten en alcohol
- Mannen eet niet teveel fyto-oestrogenen. Dit zit onder andere in soja en hop.
- Stress reductie/ ontspanningsoefeningen
- Bij overgewicht afvallen
- Gezonde voeding. Eet meer dan 400g groente
PCOS:
Polycystic Ovarian Syndrom. Bij PCOS is er iets mis in de eicelrijping. Zij menstrueren onregelmatig en krijgen allerlei symptomen die te maken hebben met een verhoogde testosteronspiegel.
Er gaan namelijk meerdere eicellen tegelijk rijpen in plaats van één. Dit verstoort het hormonale evenwicht en de cyclus waardoor de eisprong vaak uitblijft. Doordat er geen eisprong is, volt er geen progesteronfase.
Symptomen bij PCOS (teveel aan testosteron )
- acne
- alopecia androgenetica: haarverlies
- hirsutisme: toegenomen lichaamsbeharing
- insulineresistentie
- menstruatie onregelmatig
- cystes in de eierstokken
- onvruchtbaarheid/verminderde vruchtbaarheid
- hoge bloeddruk
Oorzaken PCOS:
Insulineresistentie
Stress/traumatische ervaring
Hoofdpijn/migraine
Hoofdpijn / migraine:
Er zijn veel soorten hoofdpijn. Zo heb je;
Clusterhoofdpijn: pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Er zijn meer mannen dan vrouwen met clusterhoofdpijn. Meestal treden de eerste aanvallen van clusterhoofdpijn op tussen het 20ste en 40ste levensjaar.
Migraine: Migraine is een veel voorkomende vorm van ernstige hoofdpijn op basis van een hersenziekte. Iemand die een migraineaanval heeft, voelt zich enkele uren tot enkele dagen ziek. Naast hevige hoofdpijn komen ook misselijkheid en braken vaak voor. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en wordt als kloppend of bonzend ervaren. Pijn aan beide kanten van het hoofd komt ook voor en soms kan, bij eenzijdige hoofdpijn, de pijn tijdens een aanval van kant wisselen. Dikwijls is iemand tijdens een aanval overgevoelig voor licht, geluid of reuk.
Migraine is een ziekte van de hersenen. Je hersenstam wordt ontregeld, en dat zorgt ervoor dat je een migraineaanval krijgt. Hoe en waarom precies, dat is helaas nog onduidelijk. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, en bij vrouwen de maandelijkse hormoonschommelingen.
Spanningshoofdpijn: ontstaat door een combinatie van factoren, zoals persoonlijke omstandigheden en genetische componenten. Er zijn drie vormen te onderscheiden: de milde variant, de episodische en de chronische spanningshoofdpijn.
De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek en schouders vaak mee doen. De aanwezigheid kan variëren van 30 minuten tot dagelijks.
Aangezichtspijn: Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een neusbijholteontsteking. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht: in het voorhoofd, in de neus en bovenkaak of in de lip, tong of onderkaak. De pijnscheuten duren seconden tot minuten. Tussen de pijnaanvallen heb je geen pijn.
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn: Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers. Langdurig is meer dan drie maanden.
Door middel van leefstijl verandering kun je al heel veel doen voor hoofdpijn. Denk hierbij aan stress reductie, gezonde voeding enz. Maar ook supplementen kunnen hulp bieden bij hoofdpijn. Bijv. als er hoofdpijn optreedt bij hormonale schommelingen, bij stress. Het is belangrijk om te onderzoeken waar de hoofdpijn vandaan komt, en waar mogelijk dit te gaan behandelen.
Huidproblemen: acne, rosacea, eczeem, psoriasis
Huidproblemen: acne, rosacea, eczeem, psoriasis:
De huid is ons grootste orgaan. Deze heeft een beschermende functie en regelt o.a. de lichaamstemperatuur en bepaalt samen met de gelaatstrekken en de haren hoe we eruit zien.
Goede voeding, voldoende slaap, lichaamsbeweging en een goede lichaamsverzorging zijn belangrijk voor het behoud van een mooie huid. Voor een mooie huid moet het lichaam van binnen in balans zijn. Hierbij kun je denken aan bijv. je hormonen, darmen, lever enz. Is je lichaam van binnen en je huid van buiten niet in balans, dan kun je huidproblemen krijgen zoals
- Rosacea
- Acne
- Rimpels
- Vale huid
- Droge huid
- Vette huid
- Onegale en grove huidstructuur
- Eczeem
Acne: Acne is een veel voorkomende huidaandoening.
Acne is een chronische ontsteking van de talgklieren waarbij mee-eters, pukkels en puistjes ontstaan.
De huid produceert meer en dikkere huidsmeer of talg. Als zich teveel talg afscheidt, kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Ook bevinden zich in de talgkliertjes bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen, ze zetten talg om in vetzuren.
Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte holte steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen kom in de aangrenzende huis terecht en veroorzaken daar een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. Er zijn verschillende soorten en gradaties van acne.
Acne is een verzamelnaam voor verschillende soorten onzuiverheden.
Acne is een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Ook kan het uitgelokt worden door:
- Stress
- Verkeerde huidverzorgingsproducten
- Droge of juist vochtige lucht
- Irritatie door bijvoorbeeld schurende kleding
- Voeding zoals bijvoorbeeld te veel melkproducten of voedsel dat je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt doordat het veel koolhydraten bevat, zoals witbrood, suiker en chocola.
Rosacea: Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht die het meest voorkomt bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar. Het meest opvallende symptoom is een gelijkmatig verdeelde roodheid, waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn. Bij rosacea is er sprake van terugkerende aanvallen van ‘flare-ups’ (blozen), waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn. Opvallend is dat mee-eters niet aanwezig zijn. In de volksmond wordt rosacea ook weleens couperose genoemd, maar dit is niet juist. Bij couperose blijven kenmerken zoals puistjes en bultjes uit.
De precieze oorzaak van rosacea is zeer complex en nog deels onbekend. De barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid is aangetast bij rosacea en daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid. Een oorzaak van een ontsteking kan zijn dat er een Staphylococcus aureus bacterie aanwezig is op de huid.
Door de verminderde barrièrefunctie kan de huid zich minder goed weren tegen invloeden van buitenaf. De huid is gevoelig voor zogenaamde ‘triggers’. Op welke triggers je huid reageert kan per persoon verschillen. Door middel van bioresonantie kunnen we kijken welke trigger de rosacea verergert. Triggers kunnen zijn;
- Een bacterie op de huid
- Roken
- Huidverzorging producten waarbij irriterende ingrediënten aanwezig zijn
- Voeding die zorgen voor verwijding van bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
- Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, warmte, koude en wind.
- Bepaalde geneesmiddelen
Daarnaast is het belangrijk om de huid barrière van buitenaf te herstellen met goede producten.
Eczeem: Eczeem kan een pijnlijke aandoening zijn die wordt gekenmerkt door een ontstoken, jeukende huid die soms ontwikkelt tot bloedende wondjes. Het kan op elke leeftijd voorkomen en treft ongeveer twee tot zeven procent van de bevolking. Eczeem is meestal gekoppeld aan voedselintoleranties en het leaky gut syndroom (lekkende darm). Gezonde voeding is daarom erg belangrijk. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol en kan stress de eczeem verergeren.
Hormoonzalf wordt regulier voorgeschreven bij eczeem. Mijn advies is dit niet te gebruiken. Dit is symptoom bestrijding, maar de oorzaak wordt niet aanpakt. Daarbij kan het de eczeem op den duur verergeren. Je wordt er dan een soort van afhankelijk van.
De aanpak ligt in mijn ogen bij de oorzaak van de eczeem en dat is in de meeste gevallen de darmen.
Door hiermee aan de slag te gaan kun je eczeem flink verminderen of laten verdwijnen.
Psoriasis: Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke schilferende plekken op de huid. Bij mensen met psoriasis is het afweersysteem overactief en valt het de gezonde huid aan. Normaal gesproken vernieuwd onze huid zich geleidelijk en laten oude huidcellen aan de buitenkant los en groeien er aan de onderkant van de opperhuid weer nieuwe huidcellen aan. Bij psoriasis is die aanmaak van huidcellen sterk versneld en laten de teveel gemaakte cellagen niet los. Het gevolg is dat er plakken huid ontstaan met een dikke laag onrijpe huidcellen die maar moeilijk afschilferen
Er is niet één soort psoriasis, maar er bestaan verschillende vormen. Bij alle soorten is de huid aangedaan alleen verschilt de plek, de hevigheid én ook het soort schilfering.
De oorzaak van psoriasis is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte krijg je door een leaky gut (lekkende darm) of doordat het immuunsysteem te weinig wordt geremd. Dit zie je vaak bij chronische stress. Stress is ook een trigger die de psoriasis flink kan verergeren. Door deze twee oorzaken aan te pakken, kun je veel bereiken.
Behandeling: Bij behandeling van acne, rosacea en eczeem is het belangrijk om het van binnen en buiten aan te pakken . Voor de buitenkant is het belangrijk dat je goede producten gebruikt zonder meuk;) (chemische stoffen). Hiervoor kan ik je doorsturen naar de juiste persoon die met de juiste producten werkt.
Daarnaast is het belangrijk om van binnenuit te kijken waar de klachten vandaan komen. Dit kunnen je hormonen, darmen, lever enz. zijn. Als we weten wat de oorzaak van je huidklachten zijn, dan gaan we dit behandelen. Daarnaast kunnen we ook triggers opsporen die de klachten verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voeding.
Intoleranties (voeding)
Intoleranties:
Ik wil jullie eerst het verschil uitleggen over voedselallergieën en voedselintoleranties. Want hier is veel verwarring over. Een allergie en een intolerantie voor voeding worden vaak door elkaar gehaald. En dat is niet zo gek, want de klachten kunnen hetzelfde zijn, maar het werkingsmechanisme erachter is anders. Bij een allergie is het afweersysteem betrokken bij de reactie, het ziet eiwitten die van nature voorkomen in de voeding of in de lucht als pollen als indringers en maakt dan verschillende antistoffen tegen die eiwitten aan. Elke keer dat er dan zo’n eiwit binnenkomt, komen ook de antistoffen in actie. De gemaakte antistoffen vallen onder het Etype (igE). Kenmerkend is dat bij een allergie de klachten vaak snel na het eten van het betreffende voedingsmiddel optreden; binnen enkele minuten tot uren erna. Wanneer de antistof in aanraking kom met de eiwitten oftewel allergenen waar een gevoeligheid voor is, komen er uit zogenaamde mestcellen verschillende stoffen vrij, waaronder histamine. Deze stoffen zorgen voor de vervelende allergische reacties, zoals:
- galbulten
- kortademigheid
- jeuk
- tranende ogen etc.
Bij een voedselallergie kan een klein beetje van het allergeen al voldoende zijn om klachten uit te lokken. Sommige mensen zijn zo allergisch bijvoorbeeld voor pinda, dat na het kleinste beetje ze in een anafylactische shock kunnen raken. Ook bij een gluten allergie (coeliakie) treedt er direct schade op. Het minste korreltje gluten is dan voldoende om de bekleding van de dunne darm te beschadigen. En bij een lactose allergie, is het aflikken van een lepeltje met melk genoeg voor diarree.
Bij een voedingsintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en worden er dus geen antistoffen aangemaakt. Voedselintoleranties zijn vaak maag/darm gerelateerd.
De reactie treedt dan op door bijvoorbeeld een tekort aan een bepaalde enzymen zoals bij lactose-intolerantie, of een fructose intolerantie. Maar ook door een reactie op stoffen die van nature al in de voeding zitten, dit noem je triggers. Vaak kun je bij een intolerantie wel een beetje van een bepaald voedingsmiddel verdragen, maar krijg je teveel binnen dan treedt een reactie op. De reactie kan pas later optreden soms na 48 uur na het eten. Dit maakt het soms lastig te bepalen waar je nou precies gevoelig op reageert.
Intoleranties komen veel vaker voor dan allergieën, de symptomen kunnen erg op elkaar lijken, maar zijn vaak wat milder van aard.
Door middel van Bioresonantie kunnen we op zoek gaan naar een voedingsallergie/intolerantie. Aan de hand van de uitkomt wordt er een behandelplan gemaakt. Dit bestaat uit het voorlopig elimineren van de voedingsmiddelen die uit de meting zijn gekomen en het herstellen van je maag/darmen functie.
Kankerpreventie
Kankerpreventie:
Bij kankerpreventie wordt er met name gekeken naar je leefstijl. Een gezonde leefstijl is hiervoor erg belangrijk. Bij een gezonde leefstijl moet je denken aan:
- gezonde voeding
- sport/beweging
- stress
- roken
Ook wordt er middels bioresonantie gekeken of er een disbalans in je lichaam is, zodat we dit kunnen behandelen en ervoor kunnen zorgen dat we een gezond lichaam houden.
Lever-, maag- en nierklachten
Lever-, maag-, en nierklachten:
Er zijn vele soorten lever-, maag- en nierklachten. Door middel van Bioresonantie kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten en aan de hand van de uitslag kunnen we de oorzaak aanpakken. Dit kan doormiddel van een ontgiftingskuur, voeding aanpassen, suppletie inzetten voor herstel van de lever, maag of nieren.
Bij leverklachten kun je voor het volgende komen:
- toxische lever
- hepatitis
- leververvetting
Maagklachten:
- toxische maag
- maagzweren
- maagpijn
- maagzuur/ reflux
- maag/darm ontsteking
- maagslijmvliesirritatie
Nierklachten:
- nierstenen
- nierschade
- nierpijn
- auto-immuunziekte van de nieren
- nierontsteking
Lyme
Lyme:
Een teek is een klein insect van 1 tot 3 millimeter groot. Dit spinachtige insect kruipt en leeft vooral in struiken en hoog gras in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Een teek is gek op warme, vochtige plekken. Ze zijn vooral actief van maart tot oktober. Dan kruipen ze tegen passerende mensen en dieren op en bijten zich vast in de huid.
Daar zuigen ze vervolgens het bloed op, waardoor de teek langzaam opzwelt. Na een aantal dagen laat de teek los.
De meeste tekenbeten komen voor op warme, vochtige plekken zoals de oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet. Bij kleine kinderen zie je soms een tekenbeet op het hoofd, achter de haargrens of achter de oren. Een tekenbeet krijg je vaak zonder dat je dat voelt. Op de plek van de beet ontstaat een rood vlekje. Deze wordt vaak niet groter dan 2 centimeter en verdwijnt binnen 2 weken.
Wanneer je gebeten wordt door een teek met de Lymebacterie (Borrelia Burgdorferi), dan kun je de ziekte van Lyme oplopen. Dit is een infectieziekte die, wanneer je er snel bij bent, goed te behandelen is.
Na 3 dagen tot 2 maanden na een tekenbeet kan een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan rondom de tekenbeet. Maar, dit gebeurd niet altijd. Andere klachten zijn o.a. een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.
Tijdens een later stadium van de ziekte van Lyme kunnen gezichtsspieren verlamt raken en er kan pijn ontstaan aan een arm of been. Daarnaast zijn er klachten zoals dubbelzien, krachtverlies in armen of benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, de neiging om flauw te vallen en hartklachten. Bij deze klachten dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.
De ziekte verloopt snel of langzaam. Vervolgens kunnen zich veel klachten ontwikkelen:
- ernstige moeheid
- gewrichtsaandoeningen
- hevige pijnen
- hoofdpijn
- verlammingen
- tintelingen
- krachtverlies ledematen
- concentratie stoornissen
- doffe plekken in de huid.
Behandeling:
Indien een tekenbeet binnen 3-4 maanden met antibiotica behandeld wordt, is de ziekte van Lyme goed te behandelen en te genezen. Schade aan gewrichten en het zenuwstelsel is niet altijd te behandelen.
Door middel van bioresonantie kunnen we (gemuteerde) lyme diagnosticeren. Want uit bloedonderzoek komt niet altijd naar voren of er lyme aanwezig is. De behandeling na een diagnose bestaat uit Ultra Moleculaire Frequentie therapie. Hierbij zijn mooie resultaten te behalen.
Leaky Gut (Lekkende darm)
Leaky Gut: ( Lekkende darm)
Het Leaky Gut Syndroom, ofwel ‘Lekkende Darm Syndroom’ is een spijsverteringsaandoening waarbij bacteriën en toxines door de darmwand kunnen ‘lekken’ omdat de darmdoorlaatbaarheid is verhoogd. Hierdoor komen er allerlei schadelijke stoffen in je bloedsomloop terecht.
De wanden van je darmen fungeren als barrières die bepalen wat de bloedsomloop in mag om te worden getransporteerd naar je organen. Kleine openingen in de darmwand genaamd tight junctions laten water en voedingsstoffen door, maar blokkeren de doorgang van schadelijke stoffen. Wanneer je een lekkende darm hebt, worden de tight junctions losser en kunnen deze schadelijke stoffen door de darmwand dringen en in je bloedbaan terecht komen. Vervolgens kunnen deze zich door je hele lichaam verspreiden, ontstekingen veroorzaken en mogelijk een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Daarnaast kan dit ook tot gevolg hebben dat gezonde voedingsstoffen minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien.
Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm:
- verstoord probiotisch milieu, gebrek aan goede darmbacterien
In je darmen zijn ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacterien die je darmflora vormen. Normal worden de slechte bacterien door de goede bacterien in toom gehouden. Wanneer de darmflora uit balans is kunnen de goede bacterien afnemen, waardoor slechte bacterien de overhand krijgen en snel kunnen toenemen.
- ongewenste bacteriën
- parasieten
- candida
- stress
- alcohol
- gluten
- medicatie, NSAID’s, ontstekingsremmers, antibiotica
- ongezonde voeding
Klachten bij een lekkende darm:
- darmklachten, buikpijn
- vermoeidheid
- chronische ontsteking
- voedselallergieën
- allergieën, voedselovergevoeligheid
- chronische stress
- verminderd afweersysteem
- auto-immuun ziektes
- jeuk, vermoeidheid
- hyperactiviteit-concentratiestoornissen
- huidproblemen, acne-eczeem
- depressie, stemmingswisselingen
Wat kun je doen om de darmen te herstellen:
- oorzaken wegnemen
- Verbeteren van je darmflora/spijsvertering
- Stress reductie
- Herstellen darmslijmvlies
Menstruatieproblemen / zwangerschapswens
Menstuatieproblemen / zwangerschapswens:
Bij menstruatieproblemen en/of een zwangerschapswens is er vaak wat hormonaal aan de hand. De oorzaak van de klachten kunnen heel verschillend zijn. Bloedwaardes bij de huisarts of een echo in het ziekenhuis kunnen op niets duiden. Dan is het van belang om verder te gaan kijken. Door middel van een vragenlijst/anamnese en bioresonantie kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak en dit gaan behandelen. (in sommige gevallen zou ik ook graag voorgaande bloeduitslagen willen bekijken)
Behandeling kan bestaan uit:
- leefstijl verandering
- gezonde voeding
- afvallen
- ontgiften
- stressreductie
- training
- inzet van suppletie
Ontstekingen
Ontstekingen:
Een acute of chronische ontsteking is een reactie van je lichaam op een prikkel van buiten of schade aan je weefsel. Een beschadiging kan ontstaan door een scherp voorwerp, een infectie met ziekteverwekkers, giftige, irriterende chemische stoffen of een stoornis in de reactie van het afweersysteem (auto-immuunziekte).
Bij een ontsteking zwelt de plek, het wordt rood, doet pijn en wordt warm. Er kan ook koorts, een gevoel van onbehagen, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust ontstaan.
Het ontsteken heeft maar één doel: het lichaam tegen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers beschermen door ze onschadelijk te maken en de schade zoveel mogelijk te herstellen. Belangrijk is om te weten waar de ontsteking vandaan komt.
Naast acute en chronische ontstekingen heb je ook nog laaggradige ontstekingen.
Laaggradige ontstekingen zijn, zoals het woord al zegt, een lichte vorm van ontsteking.
Dit is een ontsteking die niet zoals een gezonde ontstekingsreactie weg gaat, maar deze ontsteking blijft in lichte vorm aanwezig en zo problemen veroorzaken.
Het immuunsysteem blijft overactief. Het probleem is dat je bij een laaggradige ontsteking niet door hebt, dat er laaggradige ontstekingen zijn.
Zo`n ontsteking kan heel lang zo door gaan tot je op een gegeven moment wel klachten gaat krijgen wat zich uit in een welvaartziekte. Daarom wordt er ook wel gezegd dat laaggradige ontstekingen aan de basis staan voor typische welvaartziekten.
Enkele voor beelden zijn:
- kanker
- auto-immuunziekten!
- hoge bloeddruk
- Overgewicht / diabetes
- Alzheimer
- Hart en vaatziekten
- PCOS
- Allergieën
- Chronische pijn
- Depressie
Bekende prikkels die voor laaggradige ontstekingen zorgen, zijn bijvoorbeeld:
– vaccinaties
– roken
– stress
– ongezonde voeding/ verzadigd vet
– weinig beweging
– overgewicht
– verhoogd cholesterol
Preventie hiervoor is heel belangrijk en ligt hem in een gezonde leefstijl.
Een gezonde leefstijl bestaat uit
- gezonde voeding
- voldoende beweging
- ontspanning
Parasieten
Parasieten:
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten leven op planten en dieren. Bij dieren komen ze voor op de huid of in de darm. Voorbeelden zijn luizen, vlooien, teken, aarsmaden, lintwormen en Toxoplasma gondii.
Besmetting kan voorkomen worden door niet te proeven van rauw vlees, vlees goed te bakken en groente en fruit goed te wassen. Handen wassen is, zeker na het aanraken van rauw vlees, het werken in de tuin of het verschonen van de kattenbak, erg belangrijk.
Een parasiet kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en voor mensen met een verminderde weerstand.
Aan de hand van bioresonantie kunnen we opsporen of er een parasiet aanwezig is en dit kunnen we heel goed behandelen middels UMF therapie
Schildklierproblemen
Schildklierproblemen:
De schildklier is een vlindervormige klier die aan de voorkant van je hals zit.
De belangrijkste functie van de schildklier en schildklierhormoon is stofwisseling en groei. Als de stofwisseling verhoogd wordt door schildklierhormoon dan heeft dit op zeer veel processen en functies invloed zoals bijvoorbeeld de hartslag, de doorbloeding, de lichaamstemperatuur, de darmwerking, de vochthuishouding, maar ook mentale functies.
Als deze klier niet goed werkt (uit balans is) zorgt dit dus voor de meest uiteenlopende klachten en symptomen. Uiteraard zijn de schildklierklachten bij een snelle schildklier anders dan bij een trage schildklier.
De schildklier maakt drie soorten hormonen aan:
TSH
T3
T4
Als er een tekort of een teveel is aan schildklierwerking geeft dit een breed scala aan klachten en symptomen. Dit kan betekenen dat er teveel of te weinig aan schildklierhormonen aangemaakt wordt door deze klier zelf, maar ook dat de omzetting of verwerking in het lichaam niet goed gaat of dat de aansturing vanuit hypofyse niet goed gaat (aanmaak TSH).
Om erachter te komen of je een schildklierprobleem hebt, wordt vaak bloed geprikt om te kijken of hier de schildklierhormonen afwijken. Dit wil niet altijd zeggen dat je geen schildklierklachten hebt. Regulier worden er standaard waarden aangemeten waartussen je moet zitten, maar ja niet iedereen is hetzelfde. Mijn ervaring is dat als je wat meer tegen de grens aanzit je al symptomen kunt hebben van een te trage of een te snelle schildklier. Daarom doe ik ook altijd een hormonale anamnese om te kijken of hier een schildklieraandoening naar voren komt.
Slaapproblemen
Slaapproblemen:
Slaapproblemen kunnen zijn:
- niet in kunnen slapen
- niet kunnen doorslapen. Vaak wakker worden en lang wakker liggen.
- of te vroeg wakker worden
Een verstoorde nachtrust zorgt ervoor dat het herstel in de nacht niet goed verloopt en daardoor overdag minder energie hebt.
Daarnaast veroorzaakt het een disbalans in je hormonen, met name het slaaphormoon melatonine.
Verschillende soorten oorzaken kunnen slaapproblemen veroorzaken.
- Stress: Burn out/bijnieruitputting
Stress zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol te hoog is. Als het cortisol laag is weet het lichaam dat het “veilig” is om te gaan slapen en wordt melatonine goed aangemaakt.
Cortisol en melatonine zijn daarom tegenhangers van elkaar.
In de ochtend piekt het cortisol niveau en is de melatonine op zijn laagst, in de avond piekt het melatonine niveau en is het cortisol op zijn laagst. Stress kan dit proces dus verstoren.
- Leefgewoonten:
denk hierbij aan onregelmatige werktijden, alcohol, koffie, televisie, sporten vlak voor het slapen, ongezonde voeding, veel licht tijdens het slapengaan.
Dit zijn allemaal leefgewoontes die kunnen meespelen bij slaapproblemen.
- Traumatische gebeurtenissen:
Door een trauma kan het zijn dat iemand veel angst bij zich draagt, waardoor het niet durft te slapen i.v.m. nachtmerries.
- Leeftijd:
Overgang kan bijv. hormonaal een rol spelen bij slaapproblemen - Voeding
Bij de behandeling is het belangrijk om eerst te kijken waar de oorzaak van het slaapprobleem vandaan komt, daarop wordt een behandeling aangepast. Dit kan bestaan uit suppletie, leefstijladvies, mindfullnes oefeningen voor het slapengaan.
Stress
Stress:
Uitgeput, opgebrand, overspannen, burn-out. Termen en klachten die je heel veel ziet en hoort in deze tijd.
Wat is nu eigenlijk stress. Stress betekend niets anders dan spanning of druk. Stress is niet altijd ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.
Gezonde stress is de spanning die voelt voor bijvoorbeeld een examen of een sollicitatie gesprek.
Dit zorgt ervoor dat je alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken.
Ongezonde stress is, als stress te lang duurt en er geen herstel plaatsvindt.
Fysiologisch is het even goed te weten wat er gebeurd bij stress en (geen) herstel.
Bij stress wordt er door de bijnieren het hormoon adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze zorgen ervoor dat alert bent. Dit komt weg uit de oertijd. Als je in die tijd stress had, dan was dit bijvoorbeeld omdat je een wilt dier voor je neus had staan. Wat er dan gebeurde is dat je bijnieren adrenaline en cortisol gingen aanmaken om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Fight, flight, freeze.
In deze tijd hebben we geen wilt dier wat voor onze neus staat, maar hebben we continu een hoge aanmaak van cortisol en adrenaline door alle prikkels uit de omgeving. Denk hierbij aan sociaal media, sociale contacten, verwachtingen, zorg voor familie, werken, moeder zijn, leren, sporten, televisie.
Je lijf staat continu aan door al je prikkels om je heen en soms doe je daardoor wel 5 dingen tegelijk.
Alles ‘moet’ in deze tijd ‘perfect’. Een goede moeder, een goede baan (tegenwoordig moeten vader en moeder allebei werken), sociale contacten onderhouden ook via sociale media, en dan heb je ook nog dat je zelf ook perfect eruit moet zien, het liefst een goed strak getraind figuur. Ook na een zwangerschap en het liefst binnen 6 weken. Dit zijn wat kleine grepen waar mensen tegenaan lopen.
Doordat we door gaan en niet meer de rust pakken zorgt dit ervoor dat de aanmaak van cortisol en adrenaline blijft pieken en er geen herstel plaatsvindt.
Niet op alle stress heb je invloed. Stress door omgeving kun je niet veranderen. Hier moet je mee leren omgaan, accepteren en loslaten. Stress die je zelf veroorzaakt kun je veranderen.
Belangrijk hierbij is om te kijken wat er stress bij je veroorzaakt en te kijken hoe en wat je kunt veranderen. Ook hierbij is het soms accepteren dat dingen zo gaan zoals ze gaan.
Mindfullnes oefeningen en mediteren kunnen ons hierbij heel goed helpen. Door dit toe te passen krijgt je lichaam herstel en het zorgt ervoor dat we uit ons hoofd gaan en meer met beide benen op de grond komen te staan. (te kunnen aarden) Als we meer kunnen aarden, dan krijgen we meer rust in het lichaam en in ons hoofd. Zelfs als je het heel druk hebt. Juist dan is het heel belangrijk om rust momenten in te lassen en mindfullnes oefeningen te doen of te gaan mediteren.
Daarnaast heb je ook nog fysieke stress. Fysieke stress is stress dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een ziekte. Cortisol is ontstekingsremmend. Als je lichaam chronische ontstekingen geeft, dan zijn je bijnieren continu bezig met de aanmaak van cortisol om die ontstekingen te blussen.
Daardoor kun je naast de klachten van de chronische ontsteking ook ontzettend moe zijn.
Zoals je kunt lezen is het heel belangrijk om te kijken bij stress waar dit weg komt. Is het mentale stress of fysieke stress. Middels anamnese en een bioresonantietest is dit heel goed zichtbaar en behandelbaar.
Vermoeidheidsklachten
Vermoeidheidsklachten:
Vermoeidheidsklachten is een breed begrip. Het kent vele soorten oorzaken. Hier enkele voorbeelden die vermoeidheidsklachten kunnen veroorzaken:
- Virusbelasting
- Parasiet belasting
- Bacteriële infectie
- Ontstekingen
- Schimmels
- Lyme
- Pfeiffer
- Overspannen
- Burn-out
- Depressie
- Trage schildklier
- Snelle schildklier
- Overgang
- Slapeloosheid
- Ongezonde voeding
- Hoge bloeddruk
Zo zijn er dus vele oorzaken die vermoeidheidsklachten kunnen geven. Met bioresonantie gaan we op zoek naar die oorzaak en behandelen we dit.
Vergiftigingen / medicijn belastingen
Vergiftiging/ medicijn belastingen:
We komen met zoveel afstoffen in aanraking. Wat we inademen, wat we op onze huid smeren, onze voeding, ons drinkwater en medicijnen die we gebruiken.
Ons lichaam reinigt zichzelf continu op een natuurlijk manier door o.a. je lever, nieren en darmen. Ze filteren afvalstoffen en voeren dit via de ontlasting, urine en transpiratie af. Maar door overbelasting is ons lichaam niet meer in staat de hoeveelheid schadelijke stoffen af te breken en af te voeren.
Klachten die bij een teveel aan gifstoffen(toxinen) in je lichaam zijn:
- Vermoeidheid en lusteloosheid
- Pijnlijke gewrichten
- Spijsverteringsproblemen
- Prikkelbaar en depressies
- Gewichtstoename
- Vertraagde vetverbranding
- Schimmelinfectie
- Menstruatieproblemen (onvruchtbaarheid)
- Zwangerschapscomplicaties
- Nierpijn
Bij deze klachten is het belangrijk om je lijf te ontgiften en dit kun je op verschillende manieren doen.
Je kunt ook voorkomen dat je jouw lichaam langzaam vergiftigd en ziek maakt en dat kun je doen door een gezonde leefstijl, en regelmatig een detox te doen.
Weerstand problemen
Weerstand problemen:
Een goede weerstand, zorgt ervoor dat je lichaam goed weerstand biedt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt je afweersysteem niet goed.
Je bent niet goed opgewassen tegen ziekteverwekkers en wordt daarom snel ziek.
Oorzaak van een lage weerstand kunnen zijn:
- Slaapgebrek
- Ongezonde voeding
- Stress
- Hormonale disbalans
- Verstoorde darmflora (keizersnede)
- Stoornis in de witte bloedlichaampjes, immunoglobulines en andere onderdelen van het afweersysteem
- Toxinen
- Vaccinaties
- Parasieten, schimmels, bacteriën en virussen
- Medicijn gebruik
- Operatie
Symptomen van een lage weerstand:
Wanneer je weerstand laag is ben je vatbaarder voor infecties zoals de griep of een verkoudheid. Infecties kunnen bij mensen met een verlaagde weerstand ook wat heftiger verlopen dan bij mensen met een gezonde weerstand. Door middel van biorsonantie gaan we op zoek naar de oorzaak van de lage weerstand gaan we het probleem behandelen.
Janne-Marij Wolterink
Haarstraat 83
7462 AL Rijssen
info@b-lijfinbalans.nl
06 – 37 56 65 26